Sredi pandemije koronavirusa, pa tudi sicer, je uživanje zdrave prehrane pomemben del ohranjanja zdravja. Čeprav žal ni posebnih živil, ki bi vas lahko zaščitila pred virusom, lahko z ustrezno prehrano okrepite svoj imunski sistem in se lažje borite s simptomi, če vendarle zbolite. Prehranjevalne navade se oblikujejo že zgodaj in imajo dolgoročne učinke na naše zdravje, zato je pomembno, da jim posvečamo zadostno skrb že v otroštvu. Pa vendar jih je pomembno spodbujati in ohranjati v vsakem življenjskem obdobju, tudi na starost, ko se začnejo pojavljati različne s tem povezane tegobe.
Ne pustite se zmesti čudežnim dietam
Zdrav način prehranjevanja ne izključuje uživanja v hrani, pomembno pa je, da se držite nekaj enostavnih nasvetov. Ti ne pomenijo strogih omejitev in stradanja, pa tudi ne vodijo v nerealno vitkost, dolgoročno pa prinašajo boljše počutje, več energije, dvig razpoloženja in izboljšanje zdravja. Prehranskih nasvetov je res veliko in kmalu ugotovimo, da si med seboj celo nasprotujejo. Zdrava prehrana ne sme biti preveč zapletena. Čeprav je dokazano, da nekatera živila ugodno vplivajo na človekovo telo, je najpomembnejše, da najdete svoj prehranski vzorec, ki najbolj ustreza vam. Temelj zdrave prehrane je izogibanje predelani hrani v največji možni meri. Več živil naj bo rastlinskega kot živalskega izbora, posegajte po sezonski in lokalno pridelani hrani, držite se zmernosti in raznolikosti ter vključujte živila iz vseh kategorij.
Manj sladkorja in maščob, več sadja in zelenjave
Dan vedno začnite z zajtrkom, ne izpuščajte obrokov tudi čez dan, za hrano pa si vzemite čas in v njej uživajte. Omejite vnos sladkorja, tudi tako, da ste pred nakupom pozorni na sestavine in pozorno preberete informacije na embalaži, saj se sladkor pogosto skriva tudi v tistih živilih, kjer tega ne bi pričakovali. Izognite se pretiravanju s sladkimi in gaziranimi pijačami, saj se v njih praviloma skriva res ogromno sladkorja. Nadzorujte tudi količine zaužite maščobe in večino nasičenih maščob nadomestite z nenasičenimi rastlinskimi olji. Mastno meso ter slane in mastne mesne izdelke nadomestite s stročnicami, ribami ali pustim mesom. Večkrat dnevno jejte pestro zelenjavo in sadje, ki naj bosta iz vaše bližine in pridelana na čimbolj naraven način. Jejte manj slano hrano in omejite uživanje že pripravljenih slanih jedi.
Nihče ni popoln
Prehod na zdravo prehrano ne pomeni, da postanete popolni in izločite živila, ki jih imate najraje. Tudi ni treba, da spremenite vse svoje prehranske navade naenkrat. Takšnega tempa ne boste dolgo zdržali in kmalu boste začeli varati samega sebe. Boljše je začeti postopoma, z manjšimi spremembami. Nič ni narobe s skromnimi cilji, saj boste z njimi dolgoročno lahko dosegli ogromno, ne da bi se s tem pretirano obremenjevali ali se počutili prikrajšane za tisto najslajše. Hrana je še vedno užitek in le tako lahko dosežemo želene učinke boljšega počutja in kakovostnega življenja.
Projekt »Razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje zaposlenih (Polet)« sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije.