Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor te dni gosti priznanega hrvaškega kuharskega mojstra Davida Skoko, ki je dijakom predstavil istrsko kuhinjo. Skoko, eden najbolj priljubljenih chefov na Hrvaškem in širše, prihaja iz družine, ki vodi priznano restavracijo Batelina v Banjolah pri Pulju. Restavracija slovi po vrhunskih ribjih specialitetah in uporabi tradicionalnih istrskih sestavin.

Skoko navdušuje na programu 24Kitchen, mesec dni je pri njem kuhal tudi Ramsay

David Skoko je zaslovel tudi kot televizijski kuhar v oddajah na programu 24Kitchen, kjer navdušuje s preprostimi, a dovršenimi jedmi. Poseben poudarek daje konceptu zero waste kuhinje, pri kateri izkorišča vse sestavine in zmanjšuje odpadke. Prav to filozofijo je predstavil tudi mariborskim dijakom, ki jih je navdušil s poudarkom na trajnostni kuhinji, lokalnih sestavinah ter povezovanju tradicije in inovacij.

[[image_2_article_74183]]

Ob tej priložnosti je bil Skoko navdušen nad sodelovanjem in zagnanostjo dijakov po pridobivanju novega znanja: "Že drugič gostujem na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor. Naša restavracija Batelina že 25 let pripravlja izključno ribje jedi. Pri delu uporabljamo le lokalne sestavine, v našem primeru ribe, in razvili smo poseben gastronomski pristop. Na začetku smo bili znani le v lokalni skupnosti, zato nismo pričakovali takšnega uspeha. To izkušnjo sem želel prenesti tudi dijakom, ki so pokazali izjemno zanimanje in osredotočenost pri učenju."

Ravnatelj Dušan Erjavec je ponosen, da lahko šola ponovno gosti tako priznanega chefa: "David Skoko je velika zvezda hrvaške kulinarike. Veseli smo, da lahko našim dijakom omogočimo stik s takšnimi strokovnjaki, saj na ta način spoznavajo mednarodno kulinariko in različne pristope k delu."

[[image_3_article_74183]]

Na šoli ponosni, da lahko gostijo takšnega chefa

O možnostih, ki jih šola ponuja svojim dijakom pa je spregovoril profesor praktičnega pouka Tomaž Krajnc: "Naša šola sodeluje v projektu Erasmus+, v sklopu katerega dijakom omogočamo številna gostovanja po Evropi. Pravkar so se vrnili s Tenerifov, kjer je 12 dijakov smeri kuhar in natakar opravljalo prakso v najboljših restavracijah. Do konca šolskega leta jih čakajo še gostovanja v Beogradu, Italiji in na Kreti."

S takšnimi projekti šola svojim dijakom ponuja dragocene priložnosti za razvoj, mednarodne izkušnje in stik z vrhunskimi kulinaričnimi strokovnjaki.

[[image_1_article_74183]]